Vsebina ni prikazana pravilno? Odprite v brskalniku.

Prvi intervencijski ukrepi za odpravo posledic poplav

Državni zbor je 9. 8. 2023 v okviru Zakona o spremembah in dopolnitvah Zakona o odpravi posledic naravnih nesreč (ZOPNN-F) sprejel prvi paket ukrepov po poplavah, ki so v preteklih dneh prizadele državo. Zakon bo predvidoma danes oziroma jutri že objavljen v Uradnem listu RS. 

Nevladne organizacije ste upravičene do:
  • plačane odsotnosti delavca, ki opravlja prostovoljsko delo
  • povračila nadomestila plače delavcem, ki zaradi višje sile ne morejo opravljati dela
  • delnega povračila nadomestila plače delavcem na začasnem čakanju na delo
  • davčne obravnave enkratne solidarnostne pomoči
  • neupoštevanja pogodbenih kazni v primerih odprave posledic poplav v avgustu 2023.

KAKO POMAGATI PRIZADETIM V POPLAVAH?

Na naši spletni strani smo zbrali seznam nevladnih in humanitarnih organizacij s podatki za nakazilo donacij za pomoč. Na isti povezavi najdete tudi njihove pozive za prostovoljsko pomoč.

Svojo pomoč lahko ponudite tudi prek aplikacije Poplave 2023, ki jo je vzpostavil Urad RS za zaščito in reševanje.

Delimo še opozorilo poveljnika civilne zaščite Srečka Šestana:
“V ponedeljek ne moremo vsi pomagati na poplavljenih območjih, je prenevarno. Prosim, da bo ta pomoč čimbolj organizirana, se prijavite v spletni aplikaciji Poplave 2023. Poiščite tudi lokalne humanitarne organizacije, morda rabijo pomoč v skladišču. Morda vprašate domače gasilsko društvo, če počistite domač gasilski dom."

Organizacija dela v nevladnih organizacijah zaradi poplav

Državni zbor je sprejel Zakon o spremembah in dopolnitvah Zakona o odpravi posledic naravnih nesreč (ZOPNN-F), ki določa povračilo nadomestil plač delavcem, ki so bili od 3. avgusta 2023 napoteni na začasno čakanje na delo kot posledico poplav avgusta 2023.

Ukrep čakanja na delo – kot tudi druge možnosti, npr. odreditev dela na domu, začasno spremembo vrste dela, dodatno delo v primerih naravnih nesreč ali izrabo letnega dopusta – pojasnjuje naša pravna služba.

Kako ravnati v primeru odsotnosti delavcev z dela zaradi poplav?

Zakon o spremembah in dopolnitvah Zakona o odpravi posledic naravnih nesreč (ZOPNN-F) določa tudi povračilo nadomestil plač delavcem, ki so bili od 3. avgusta 2023 upravičeno odsotni z dela zaradi višje sile, ki je posledica poplav avgusta 2023. Kako evidentirati njihovo odsotnost v skladu z ZOPNN-F, si lahko preberete s klikom na spodnjo povezavo.

Kdaj se nevladna organizacija šteje za prostovoljsko organizacijo?

Delavec, ki bo opravljal prostovoljsko delo v okviru prostovoljske organizacije zaradi odpravljanja posledic poplav, ima pravico do plačane odsotnosti z dela do sedem delovnih dni. Odsotnost bo lahko upravičena le na podlagi potrdila prostovoljske organizacije, da je prostovoljec v obdobju odsotnosti opravljal prostovoljsko delo. Pojasnilo, kdaj se nevladna organizacija šteje za prostovoljsko organizacijo in je s tem upravičena do izdaje potrdila, je objavljeno na naši spletni strani.

Kaj naj naredimo, če bomo zaradi posledic poplav zamudili rok pri sodišču?

NVO, ki zaradi posledic poplav trenutno ne morete uveljavljati svojih pravic na sodišču in bi zato zamudile kakšen rok ali narok, lahko uveljavljate institut vrnitve v prejšnje stanje.
Aktualne informacije v zvezi z delovanjem NVO v času izrednih razmer lahko spremljate v razdelku NVO v času poplav na naši spletni strani. Prispevke redno posodabljamo.
To sporočilo ste prejeli, ker ste se prijavili na naše brezplačne e-novice.
Če sporočil ne želite prejemati, kliknite tukaj.
Ste ta nevladniški e-novičnik prejeli od kolega? Bi radi bili na tekočem z razpisi, nevladniškimi dogodki in zakonskimi spremembami, pomembnimi za NVO sektor? Prijavite se!
CNVOS - Center za informiranje, sodelovanje in razvoj nevladnih organizacij
Povšetova 37, SI – 1000 Ljubljana, Slovenija
E-pošta: info@cnvos.si | Splet: www.cnvos.si
Telefon: 01 542 14 22 | Uradne ure: vsak dan od 10. do 12. ure